Vidíte-li tento text, pravděpodobně Vám prohlížeč blokuje kaskádové styly této stránky. Překonfigurujte si ho, prosím (Adblock: @@|ads.cvut.cz). Nevíte-li si rady, obraťte se na správce stránek.

ADS ČVUT

Akademická duchovní správa

Články

Rektorský den 1997

Jak prožít rektorský den? Rozhodně mnoha způsoby a letos poprvé také s klubem "Hovory o životě". Byl to náš první výlet a chtěli bychom postupně navštívit významná místa naší historie v blízkosti Prahy.

Tentokrát jsme se údolím Vltavy vydali na přemyslovské hradiště Levý Hradec. Právě tady byl totiž před 1015 lety zvolen pražským biskupem sv. Vojtěch. Na dávnou slávu zdejšího hradiště upomíná dnes už jen kostelík sv. Klimenta postavený na místě předrománské rotundy - první křesťanské svatyně v Čechách a několik valů opodál, které dávají tušit existenci jednoho z center rodícího se českého státu.

Naší další zastávkou bylo hradiště Budeč, vypínající se nad vesnicí Zákolany, rodištěm prezidenta Antonína Zápotockého. Tady na Budči se vzdělával sv. Václav, když čerpal svoje vědomosti z úst slovanského kněze Učena. Ve stínu starých lip jsme se přenesli do doby, kdy tu pobýval budoucí český kníže apoté jsme se vydali kouzelným údolím Zákolanského potoka k poslední zastávce našeho výletu, zřícenině hradu Okoř. Hrad byl sice uzavřen, přesto se ho však některým podařilo přes mnohé protesty ostatních dobýt. Hradby už jsou přece jen trochu pobořené a tak zdolat je při troše odvahy není zas tak nemožné.

V úmorném odpoledním horku jsme nakonec došli do Tuchoměřic a nechali se odvézt městským autobusem do Prahy. Dva z nás se se však nedali zahanbit a zbylých 15km došli do Prahy pěšky.


Před levohradeckým kostelíkem


Levý Hradec, kostel sv. Klimenta, interiér


Hradiště Budeč


Chvíle ztišení na budečském hradišti


Kostel na Budči


Neúspěšný pokus dostat se na hrad legální cestou


Na Okoř je cesta...