Vidíte-li tento text, pravděpodobně Vám prohlížeč blokuje kaskádové styly této stránky. Překonfigurujte si ho, prosím (Adblock: @@|ads.cvut.cz). Nevíte-li si rady, obraťte se na správce stránek.

ADS ČVUT

Akademická duchovní správa

Články

Jižní Čechy 1998

Pro zpestření školního života jsme využili několika dní volna vcelku, dopřáli si luxusu dvou aut a vyjeli do malé jihočeské chalupy. Počasí nemohlo být lepší a tak jsme se po dopoledním příjezdu a zabydlení vrhli do nafukování bazénku a rozkládání ping-pongového stolu. Když už slunci omrzelo tolik pražit, vyrazili jsme na okružní procházku do místních lesů a vesnic. Jestli jste to někdy nezkusili, asi byste nevěřili, jak je v horkém dni příjemný několikaminutový odpočinek na mechu ve stínu lesa, když nikam nespěcháte a nemusíte na nic myslet. Na kraji vesnice nás přivítalo roztomilé hříbě. Po návratu do chalupy jsme byli příjemně překvapeni teplotou bazénku, kam se někteří z nás hned vrhli bez ... váhání. Koupání, ping-pong a badminton nás zabavily až do večera. Na další den jsme plánovali delší výlet a tak jsme se uložili brzy, abychom mohli ráno svěží vyrazit.

I přes veškerou snahu se nám nepodařilo ráno vyjet včas a tak jsme na zvíkovském parkovišti zjistili, že parník odjíždí za pár minut a další v nedohlednu. Vyrazili jsme doslova "pádem" vpřed, utíkali jsme, co jsme mohli, a i přes ztráty se nám nakonec parník podařilo zastavit. Cesta na Orlík, lemovaná lesy a překrásnou krajinou, kde nebylo zmínky o působení člověka, nás opět přesvědčila, že není třeba jezdit do ciziny za odpočinkem a nádhernou přírodou. Po prohlídce zámku Orlík a jeho zahrady jsme se rozdělili na dvě skupinky, neboť bylo nutné co nejrychleji dopravit raněné do bezpečí tzn. do auta na parkovišti u Zvíkova. Všichni se sešli až v chalupě u večerního táboráku, kde zatímco se jedni zabývali opékáním vuřtů, jiní se spřátelovali s obyvateli vesnice. Tuto noc všichni tvrdě spali.

Poslední den byla naplánována návštěva nedalekého Písku a tamního Prácheňského muzea. Je to docela velké muzeum, kde si jistě každý přijde na své - najdou se tu snad všechny možné vědní obory. Ještě před odjezdem do Prahy jsme nemohli neokusit místní hospůdku...


Orlík z pohledu malého parníku


Zahrada zámku se má čím pyšnit...


Na starém píseckém mostě přes řeku Otavu


Návštěva Prácheňského muzea v Písku


Markéta