Vidíte-li tento text, pravděpodobně Vám prohlížeč blokuje kaskádové styly této stránky. Překonfigurujte si ho, prosím (Adblock: @@|ads.cvut.cz). Nevíte-li si rady, obraťte se na správce stránek.

ADS ČVUT

Akademická duchovní správa

Články

Strahovské opatství

Již téměř devět století se na hoře Sión nad Prahou vypíná klášter, založený roku 1140 Vladislavem I. a olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem. Od té doby patří strahovské premonstrátské opatství, založené jen dvacet let po vzniku řádu, k nejvýznamnějším církevním institucím v zemi. Jeho význam ještě vzrostl, když v roce 1627 spočinuly ve zdech strahovské baziliky ostatky sv. Norberta, zakladatele řádu a magdeburgského arcibiskupa, který se později stal i českým zemským patronem. Strahovský klášter se právem řadí mezi klenoty evropské sakrální architektury a opatství si v naší zemi po násilném přerušení činnosti znovu získává místo, které mu po staletí právem náleželo.

Těmito slovy jsme už po dvakrát zvali studenty na ojedinělou klubovou akci: prohlídku strahovského premonstrátského opatství. Poprvé to bylo 28. října 1998, podruhé letos zjara o rektorském dni. Nabízená fotografie je z podzimního setkání, obě exkurze byly podobné a pro účastníky určitě stejně zajímavé. Zasvěceným průvodcem po rozsáhlém areálu opatství se nám stal bratr Gilbert, který nás vzal nejen tam, kam se veřejnost nedostane, ale neúnavně zodpovídal zvídavé otázky studentů i přítomných pedagogů naší fakulty. Exkurze začínala pokaždé v opatském chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který je už sám o sobě klenotem. Neméně zajímavá byla i obrazárna kláštera, pyšnící se vzácnými malbami. Mnohé překvapily problémy, které kladou některé instituce premonstrátům v okamžiku, kdy jim mají vrátit jejich právoplatný majetek. Ale i v této choulostivé otázce je nakonec spravedlnosti učiněno zadost.

Samostatnou kapitolu tvoří i překrásná strahovská knihovna, ze které vám opět nabízíme fotografii. Prohlídka knihovny, umístěné spolu se vzácnými sbírkami v několika sálech, spolu s odborným výkladem se protáhne vždy ze všeho nejvíc. Kolem poledne naši exkurzi zakončí bratr Gilbert ve strahovských zahradách, odkud je překrásný výhled na Pražský hrad i nad celou Prahu. Těmto zahradám vévodí dnes tzv. socha Panny Marie z exilu, která je věrnou kopií sochy Panny Marie ze sloupu na Staroměstském náměstí, strženého po vzniku Československa v roce 1918. Dnes tak symbolicky Panna Maria žehná z výšin Strahova celému našemu hlavnímu městu.

Myslím, že exkurze na Strahov je akcí, kterou budeme opakovat každý rok a která bude vždy zajímavým zpestřením výuky předmětu "Úvod do teologie", pro jehož posluchače ji především organizujeme. Těšíme se, že příště přijdete také.


Před Strahovským klášterem