Vidíte-li tento text, pravděpodobně Vám prohlížeč blokuje kaskádové styly této stránky. Překonfigurujte si ho, prosím (Adblock: @@|ads.cvut.cz). Nevíte-li si rady, obraťte se na správce stránek.

ADS ČVUT

Akademická duchovní správa

Články

Vánoce 2000 na srubu

Jako již tradičně zmatený sraz na Masarykově nádraží. Přicházející zprávy typu: Promiňte, nestíhám. Kupte mi také lístek. Přijdu do vlaku. Následné bujaré vítání a neméně veselé vymáhání slevy na jízdné. Hledání volného kupé a čekání na opozdilce.

Trhnutí a souprava se dává do pohybu. Všichni na palubě a pár hodin cesty před námi.

Vystupujeme za soumraku v malebném městečku. Fičí ostrý vítr a neobeznámení jsou seznámeni s fenoménem Pokémona.

Bloudíme po silnici. Nová spojka na plánku ani v paměti účastníků minulých akcí jaksi chybí. Nicméně dorážíme k domu správce srubu a po srdečném přivítání si odvážíme na káře kanystry s pitnou vodou, autobaterii a klíče.

Bloudíme lesem. Koně klubu se však blýsknou s baterkami, a tak, přebrodivše rozbahněnou cestu, staneme přede dveřmi. Srub není ve tmě vidět.

Chvíle zápolení se zoxidovanými kontakty při svíčkách a inženýři zprovozní osvětlení. V kamnech už praská oheň a v místnosti začíná být útulno. Vyneseme myši postižené chorobou zvanou návnada-nástraha-past, uložíme proviant. Pryčna přetéká cukrovím. Podlahou v podkroví vedou jasné demarkační čáry karimatek a spacáků. Ve skupince jdeme obhlédnout koupelnu a záchod. Ledový potok a dveře s cedulí Chráněná krajinná oblast. Ve srubu se chystá pozdní večeře, drnčí kytara a okénko svítí do lesa plného noci. Bavíme se pantomimou. Jen si zkuste znázornit větu "Tarzan se brouzdá džunglí" nebo "Premiér dementuje Pokémona". Chatou otřásají salvy smíchu.

Druhý den ráno. Zatímco akce Čisté zuby slaví úspěch, akce Očista pro pokročilé se setkává s pramalým zájmem. Dostává (neprávem) hanlivé přízvisko Očistec pro zoufalce. Přijíždí další hosté. Rozvrh dne: Vycházka, oběd, vycházka, zdobení stromku, nácvik koled na večer a příprava večeře. Předchozího večera lovili FELáci signál po okolních kopcích, dnes nadšeně mašírují podzimně-zimním lesem. Následuje další hon na čárky a šišková válka. Žádní mrtví. Trápíme mozkové závity a vzpomínáme na další společenské hry. Prvním hitem dne bylo Hu-tu-tu-tů. Cíle hry -roztrhání co největšího množství oblečení a vyválení co možná nejvíce aktérů v jehličí -nebylo naštěstí dosaženo. Největší výhoda tvrdého boje -není poražených. Do vítězného družstva se během něj přesunou všichni hráči. Po krátkém odpočinku zkoušíme divoké přetahování. Končíme proplétáním rukou a následnou akrobacií při rozmotávání živého Gordického uzlu. Vysíleni se vracíme do srubu. Zbylá část osazenstva nezahálela. Podává se oběd. A hajdy na další výlet do okolí. Tentokrát všichni.

Přípravy jsou v plném proudu. Na vlnách rozhovoru lepíme papírové řetězy, loupeme brambory na salát, nahoře se cvičí koledy. Na srubu je patnáct lidí. K večeru dorazí poslední tři.

Štědrovečerní večeře. Na palandě nad stolem září Betlém, ve vzduchu voní jehličí, svíčky vrhají stíny na stěny, cinkají lžíce a vidličky.

Rozdávají se dárečky. Všichni hlaholí kolem stolu, cvakají fotoaparáty. Zpíváme koledy.

Půlnoční mše a volná zábava. Ti, kteří se neviděli už drahnou dobu, si sdělují své zážitky, ti, kdo se ještě včera neznali, navazují nové vztahy. Přesně podle okřídleného úsloví těch, kteří již podobné akce absolvovali: Ty vztahy v Klubu.

Nedělní ráno. Poněkud zastřené zíváním a loučením. Se smíchem nakládáme auta a vyprovázíme odjíždějící. Někdo holt musí zítra do práce. Uklízíme srub, skoro-dobrovolníci drhnou pekáče a všichni vzpomínají na uplynulou noc.

Zamykáme chatu, která nám byla krátce domovem a odcházíme na vlak. Skromný oběd v restauraci. Na to, že jsme před ní byli varováni, je jídlo více než dobré a obsluha docela příjemná. Ceny taktéž. Na ČD nám ještě zbylo. Spokojeni se dovlečeme na stanici, nakoupíme lístky. I zde praxe v udělování hromadné slevy paní za pokladnou chybí. Dá to chvíli přemlouvání.

Ve vlaku opět Vztahy. Až do Prahy. Poslední "nashle" a rozptýlíme se do víru velkoměsta.

Co k tomu dodat? Nelitujte, že jste při tom nebyli a příště přijeďte také.


Lesní srub - náš dočasný domov


... a jeho odvrácená strana


Svědomitá příprava štědrovečerní večeře... (rybí polévka, rybí prsty, bramborový salát)


... a její konzumace, Pozn.: některým účastníkům je v zimě horko i v kraťasech...


... což vzbuzuje u osazenstva všeobecný zájem


Výroba vánočních ozdob svépomocí dle starodávných tradic a jako zákusek chutné křížaly... (v pozadí magistr ve své standardní poloze "na pryčně")


Zatím bezvýsledně vyhlížíme Ježíška...